Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam
Webwinkel KeurmerkFietsStoeltjes Blog
0
0
Gratis verzending vanaf 100 euro
Veilig Bestellen - Webshop Keurmerk
Top Kwaliteit en zeer Duurzaam

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

6 Tips voor het onderhouden van je fiets in de zomermaanden

De zomer is een perfecte periode om regelmatig de fiets te pakken en lekker een stukje te fietsen. Maar om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft, is goed onderhoud van belang. We hebben6 tips voor het onderhouden van je fiets in de zomermaanden. Lees snel verder en ga aan de slag!

 

  1. Regelmatig schoonmaken

 

Het is belangrijk om regelmatig je fiets schoon te maken. Je fiets zit snel onder hetstof en wordt vuil, vooral tijdens warme en stoffige zomerdagen. Regelmatig schoonmaken voorkomt corrosie en zorgt ervoor dat alle onderdelen soepel blijven werken. Het is het behoud van je fiets.

Hoe pak je het aan?

  • Gebruik een zachte doek, handschoen of borstel eneen emmer met lauw water. Je hebt in principe geen zeep nodig om je fiets te reinigen. Zeep kan de fiets en de onderdelen aantasten. Wil je liever wel zeep gebruiken, kies dan voor speciale milde zeep om fietsen mee te reinigen.
  • Spoel de fiets goed af en droog de fiets na met een zachte doek.
  • Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat dit water in de lagers kan persen en schade kan veroorzaken.

 

  1. Check de banden

 

De zomers kunnen behoorlijk warm zijn en de warmte kan weer invloed hebben op de luchtdruk in je banden. Te lage of te hoge bandenspanning kan leiden tot een verhoogd risico op lekke banden of minder rijcomfort. Check dus regelmatig de fietsbanden.

Hoe pak je dat aan?

  • Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp de banden op tot de aanbevolen druk, zoals aangegeven op de zijkant van de band.
  • Inspecteer de banden op uitdroging, slijtage, scheuren of andere beschadigingen en vervang ze indien nodig.
  • Heb je er zelf geen verstand van? Laat dan een fietsenmaker je fietsbanden checken.

 

  1. Soepele ketting

 

Een soepele ketting die goed gesmeerd is, zorgt voor een comfortabele rit en voorkomt overmatige slijtage van de tandwielen. Aangezien je in de zomer regelmatig fietst, is het belangrijk om dit in de gaten te houden.

Hoe doe je dat?

  • Reinig de ketting eerst met een ontvetter en een borstel om vuil en oude olie te verwijderen. Je kunt ook een goedkope tandenborstel kopen om goed tussen de ketting te komen.
  • Spoel de ketting zorgvuldig af en laat deze volledig drogen.
  • Breng vervolgens een kettingolie aan en veeg overtollige olie af met keukenrol of een doek.

 

  1. Check regelmatig de remmen

 

Goed werkende remmen zijn belangrijk voor je veiligheid in het verkeer. Dus check regelmatig de remmen van je fiets, zodat je veilig de weg op kunt.

Hoe pak je het aan?

  • Controleer de remblokken op slijtage en vervang ze indien ze minder dan 3 mm dik zijn.
  • Check of deremkabelsnog optimaal functioneren en niet versleten zijn.
  • Stel de remmen af zodat ze gelijkmatig en snel reageren.

 

  1. Controleer de versnellingen

 

In de zomer fiets je wellicht sportiever dan in de winter. Goed afgestelde versnellingen zijn daarbij belangrijk en zorgen voor een soepele overgang. Bovendien voorkomen ze onnodige belasting van de ketting en tandwielen.

Hoe controleer je de versnellingen?

  • Zet je fiets op een standaard en schakel alle versnellingen door terwijl je de pedalen Zo zie en voel je snel of er haperingen zijn.
  • Controleer de versnellingskabelsen vervang ze als ze versleten zijn.

 

  1. Bescherm je fiets tegen de zon

 

Als je je fiets langdurig blootstelt aan direct zonlicht kan de lak, banden en andere onderdelen van je fiets aantasten. Zorg voor een goede bescherming van de zon.

 

Hoe pak je dat aan?

  • Zet je fiets zoveel mogelijk in de schaduw of gebruik een fietshoes wanneer je de fiets een poosje niet gebruikt.
  • Gebruik een UV-beschermende wax/spray voor de lak om verkleuring en schade van de zon te voorkomen. Dit zorgt voor een extra goede bescherming van je fiets.

Met deze 6 onderhoudstips houd je je fiets in goede conditie tijdens de zomermaanden. Regelmatig schoonmaken, controle van banden, remmen en versnellingen, en bescherming tegen de zon zorgen ervoor dat je veilig en probleemloos kunt blijven fietsen tijdens de heerlijke zomermaanden.

>>> Lees ook: Wat is het belang van goed fietsonderhoud?

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren en voor gepersonaliseerde google advertenties. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »