Eerste hulp bij fietsongelukken: wat moet je doen?
Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Zeker op de fiets, want dan ben je behoorlijk kwetsbaar in het verkeer. Fietsen in het donker, een gladde weg, een onverwachte beweging of een verkeersdeelnemer die je over het hoofd ziet, allemaal dingen die op je pad kunnen komen. Maar wat moet je doen als je zelf of iemand anders een fietsongeluk krijgt? We geven de belangrijkste EHBO-tips en geven je advies om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen.
Wat te doen bij een fietsongeluk?
Het is in elk geval belangrijk om rustig te blijven en de situatie goed te beoordelen bij een ongeluk. Probeer niet in paniek te raken. Ben je zelf bij bewustzijn, kijk dan of het slachtoffer of meerdere slachtoffers bij bewustzijn zijn en of er sprake is van ernstige verwondingen.
- Bel 112 bij nood
Als iemand buiten bewustzijn is, niet reageert of moeite heeft met ademhalen, bel dan direct 112. Geef zo duidelijk mogelijk door wat er is gebeurd en waar je je bevindt. Probeer het slachtoffer niet te verplaatsen, tenzij er direct gevaar dreigt, zoals veel verkeer bij een drukke weg.
- Stelp bloedingen
Bij een schaaf- of snijwond kun je het bloeden stoppen door een schone doek of verband op de wond te drukken. Spoel schaafwonden met schoon water en desinfecteer de huid. Bij ernstige bloedingen, waarbij het bloed blijft stromen, is het belangrijk om stevig druk uit te oefenen op de wond en direct medische hulp in te schakelen voor verdere behandeling.
- Controleer op botbreuken of verstuikingen
Als iemand een arm of been niet kan bewegen of een lichaamsdeel in een onnatuurlijke positie staat, kan er sprake zijn van een breuk. Laat de persoon zo min mogelijk bewegen en schakel medische hulp in als dat nodig is.
- Let op hoofdletsel en hersenschuddingen
Een klap op het hoofd kan gevaarlijk zijn. Als het slachtoffer hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of kort bewustzijnsverlies heeft, kan er sprake zijn van een hersenschudding. Laat iemand met deze klachten rusten en raadpleeg een arts. Bij bewusteloosheid of geheugenverlies is directe medische hulp noodzakelijk.
- Gebruik koude kompressen bij kneuzingen
Een gekneusde knie, pols of enkel kan flink pijnlijk zijn. Een coldpack of een natte doek kan de zwelling verminderen. Laat het slachtoffer rusten en kijk of de pijn na een tijdje afneemt. Zo niet, maak dan direct een afspraak bij de huisarts of huisartsenpost bij het ziekenhuis.
Hoe voorkom je fietsongelukken?
Hoewel je een ongeluk nooit helemaal kunt uitsluiten, kun je met de juiste voorzorgsmaatregelen de kans op een fietsongeluk wel aanzienlijk verkleinen. Let op de volgende punten:
- Draag een helm. Vooral bij kinderen en op snelle e-bikes voorkomt een kinderhelm ernstig hoofdletsel.
- Zorg voor goede verlichting en reflectie. In het donker en bij slecht weer is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Met goede fietsverlichting zullen weggebruikers je sneller opmerken.
- Wees alert in het verkeer. Voorkom afleiding door je telefoon of harde muziek en let extra goed op bij kruispunten en drukke wegen. Blijf goed om je heen kijken om verkeerssituaties goed in te kunnen schatten.
- Pas je snelheid aan. Vooral bij regen, sneeuw, gladheid of onverharde wegen is het verstandig om rustiger te fietsen. Dit voorkomt valpartijen.
- Controleer regelmatig je fiets. Zorg dat je remmen, banden en verlichting goed werken, zodat je veilig de weg op kunt en om ongelukken te voorkomen.
Wees voorbereid en fiets veilig
Een fietsongeluk kan iedereen overkomen, maar met de juiste kennis en voorbereiding kun je snel en effectief handelen. Zorg dat je altijd een EHBO-setje bij je hebt, ken de belangrijkste eerste hulp technieken en neem geen onnodige risico’s in het verkeer. Heb geen haast onderweg, pas je snelheid aan en geniet van de omgeving.